×
StudentMag

Jak získat potravinářský průkaz a pro jaké profese ho potřebujete?

Jak získat potravinářský průkaz

Jako každé léto se i v tuto dobu doslova roztrhl pytel s nabídkami různých sezónních prací a brigád. Pokud se ovšem chystáte pracovat s jídlem či pitím, budete k tomu potřebovat oprávnění. Jak získat potravinářský průkaz a kolik vás to bude stát?

V létě mají lidé větší žízeň než obvykle a na oblíbeném jídle si raději pochutnají venku, a tak berou všechny možné bary a restaurace útokem. Proto podniky v tomto období často shánějí na výpomoc brigádníky.

Kdo potřebuje potravinářský průkaz

Než se ale rozhodnete ucházet o práci v pohostinství, měli byste vědět, že budete potřebovat tzv. “potravinářský průkaz” či “zdravotní průkaz”. Stejně to platí i pro práci v obchodech a stáncích s potravinami, supermarketech, při sběru ovoce a všude jinde, kde je náplní práce manipulace s jídlem či pitím.

Stejný průkaz však potřebujete i v případě, že se chystáte pracovat jako kadeřnice, pedikérka či dalších oblastech péče o tělo, anebo třeba ve skladech a logistických službách, kde se pracuje s potravinami či kosmetikou.

Co je potravinářský průkaz

Podle zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví jde oficiálně o Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, který potvrzuje vaši zdravotní způsobilost k daným činnostem – pro výkon činnosti epidemiologicky závažné.

Vybrali jsme 5 brigád, které zvládnete při studiu. Zn.: časově nenáročné

Všechny činnosti, pro které je potravinářský průkaz nutný, jsou vymezeny taxativně v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Pokud je pro danou práci vyžadován, mělo by to být uvedeno již v inzerátu, nicméně lze to docela dobře odhadnout podle náplně práce.

Jak získat potravinářský průkaz

Jak získat potravinářský průkaz

Potravinářský průkaz vám vystaví váš praktický, případně školní lékař, nejprve ale musí provést vyšetření a výsledky odebraných vzorků poslat do laboratoře. Pokud budou v pořádku, může vám průkaz vystavit. Podle zákona je nutné mít platný potravinářský průkaz nejpozději v den zahájení činnosti.

Potravinářský průkaz – cena a platnost

Cena za vystavení potravinářského průkazu není pevně stanovena, určuje si jí tedy sám lékař. Nicméně obvykle se pohybuje v rozmezí 200-400 Kč. Stejně tak dobu platnosti určí lékař, může jít o dobu určitou, anebo dobu neurčitou.

7 tipů, jak vydržet časově náročnou brigádu

Potravinářský průkaz přitom není vázán na konkrétního zaměstnavatele, můžete jej tedy uplatnit na více brigádách či pracích. Jste ovšem povinni jej nosit stále u sebe, kvůli případné kontrole z hygieny.

Povinnosti držitele potravinářského průkazu

Držitel potravinářského průkazu musí být nejen zdravý, ale rovněž musí ovládat jisté znalosti. Ty jsou vymezeny v příloze vyhlášky  č. 400/2009 Sb., o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví. Ač se to běžně nedělá, hygienická kontrola je oprávněna vás z nich vyzkoušet a potravinářský průkaz vám eventuálně odebrat.



12 Komentáře Jak získat potravinářský průkaz a pro jaké profese ho potřebujete?

  1. V Praze, ve Vodičkově ulici 28, chtějí za vystavení zdravotního průkazu 2.000 Kč. Váš údaj o ceně – cituji: “Nicméně obvykle se pohybuje v rozmezí 200-400 Kč”, je tedy silně zavádějící a někteří žadatelé se na toto odvolávají.

    • Pokud se jedná třeba o reflux, což je nepříjemná choroba, kdy se část žaludečních kyselin navrací do jícnu a způsobují podráždění, vedoucí ke kašli, tak ANO. Není to nic infekčního a spíš to znepříjemňuje život dané osoby. Pracovat bez problémů může, sic to může být někomu nepříjemné. Víte “soustavně kašle” je velmi široký pojem. Pokud je to třeba celý rok, tak to bude spíš třeba ten reflux. Pokud to je co měsíc, může to být soustavné nachlazení např. Dnes je běžné, že i v potravinářství pracují lidé s chřipkou, nachlazením. Jde o jedince, kteří jsou buď nuceni zaměstnavatelem (nedostatek lidí na pracovišti, nemá je kdo vystřídat), nebo si myslí, že to bez nich nejde. A takový přenašeč je z hlediska bakteriální, či virové infekce, ten nejhorší. Ví o tom, že je nemocný, vědomě šíří infekci a navíc ještě pracuje třeba v restauraci, či na pokladně nějakého obchodu. Vlastně VŠICHNI infekční nemocní, notabene ti, kteří pracují se zákazníky (prodavači, doručovatelé atd.), by se měli místo další šichty vyležet, třeba i 14 dní. Dnes se tlačí na zisk a pak se divte, že se nemocnost při chřipkových a jiných epidemiích zvyšuje.Jo peníze jako hnací síla půjde využít do té doby než daná osoba dojde konce, třeba zemře, nebo jí trvalé následky zneschopní.

        • Dobrý den.
          Když sem ukončila pracovní poměr v restauraci, zaměstnavatel si musí ponech i můj originální zdravotní průkaz? Děkuji, za odpověď.

  2. je možné, že farmaceutická firma, kde se pracuje s otevřenými formami, tedy léky a doplnky stravy, nevyžaduje zdravotní průkaz zaměstnance, přestože zaměstnanci manipulují s vydezinfikovanými rukami přímo s léky a produkty?

  3. Dobry den, zajimalo by mne, jake doklady, ev. vzdelani, potrebuje ucitel ZS pro predmet “vareni”, aby jím pripravene jidlo mohly deti konzumovat – ochutnat.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..