×
StudentMag

Vaječná omeleta třikrát jinak. Připravte si levný oběd pro nedočkavé

FOTO: Vaječná omeleta s houbami
Omeleta s houbami. Foto: Kristýna Hladíková, StudentMag.cz

Vejce máme skoro vždy po ruce, a tak když nevíme, co si uvařit, sáhneme obvykle po nich. Proto jsme pro vás připravili tři recepty, kterými můžete obměnit klasickou omeletu. Přitom jsme samozřejmě zachovali jednoduchost i nízkou cenu tohoto jídla.

Základní recept pro vaječnou omeletu

Na jednu omeletu vám budou stačit 2 vejce, 2 lžíce vody, sůl, koření a olej. Vejce rozšlehejte, přidejte vodu, osolte a okořeňte podle chuti (stačí pepř). Pak ji smažte na rozpáleném oleji a mírném ohni. Pánev můžete přikrýt poklicí, abyste přípravu urychlili. Následující recepty jsou pro oživení tohoto základního pokrmu – vytvořením chutné směsi k omeletě, nebo vylepšením jejího základu.

Ingredience pro omeletu s houbami

  • 5 až 7 žampiónů
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžička sojové omáčky
  • pepř, sůl, olej

Nejdříve si připravte omeletu. Pro náplň nakrájejte cibuli na drobno a žampióny na kostičky. Na pánvi rozpalte olej a přidejte cibuli. Když zezlátne, přidejte žampióny a promíchejte. Podlijte trochou vody – houby pak změknou rychleji, ale nedávejte vody moc, aby v ní suroviny neplavaly. Přidejte sojovou omáčku, osolte, opepřete a dobře zamíchejte. Když jsou houby měkké, přidejte směs k hotové omeletě. Můžete ji do ní i zabalit.

Ingredience pro omeletu s rajčaty a sýrem

  • cihla eidamu
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • pepř, sůl, olej

Nejdříve si nakrájejte rajče na drobné kostky a prolisujte česnek. Poté rozšlehejte vejce, osolte je a rozpalte olej na pánvi. Na pánev dejte česnek a nakrájené rajče a ihned zalijte vejci. Mezitím, co se bude dělat omeleta, si nastrouhejte eidam. Množství sýra záleží na vaší chuti či hladu. Když je omeleta hotova, přendejte ji na talíř a posypte nastrouhaným sýrem.

Ingredience pro hráškovou omeletu se šunkou

  • mražený hrášek
  • 1-2 plátky šunky dle chuti
  • 2 stonky jarní cibulky
  • pepř, sůl, olej

Mražený hrášek si buď předem připravte na pánvi nebo v mikrovlnné troubě podle návodu. Mezitím si nakrájejte cibulku na kolečka a šunku na menší kousky. Když je hrášek hotový, smíchejte ho s rozšlehanými vejci a cibulkou a vlijte směs na pánev. Šunku rovnoměrně rozložte na omeletu a pepřete ji.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..