×
StudentMag

Pomazánka z avokáda: Zkuste recept, kterým zdravě ozvláštníte svačinu

FOTO: Avokádová pomazánka
Avokádová pomazánka. Foto: Kristýna Hladíková, StudentMag.cz

Avokádo je ovoce pocházející ze střední Ameriky, je bohaté na vitamíny, minerály a zdraví prospěšné tuky. Obsahuje také mnoho bílkovin, což z něj dělá výbornou potravinu nejen pro studenty. Jeho chuť může být překvapivá – je nevýrazná, téměř žádná. Ale to snadno vyřeší trocha koření a soli.

FOTO: Avokádová pomazánka
Avokádová pomazánka. Foto: Kristýna Hladíková, StudentMag.cz

Kde sehnat to správné avokádo?

Dnes avokádo koupíte celoročně téměř v každém supermarketu v sekci se zeleninou a ovocem. Má hruškovitý tvar a barva jeho slupky se pohybuje od zelené po temně fialovou. Právě tmavá barva značí, že je plod již zralý. Při koupi byste měli avokádo jemně prohmatat, zda není tvrdé, nebo se v ruce téměř nerozpadá na kaši. Tmavé měkké a přitom pevné avokádo je právě takovým, jež byste měli koupit. Jeho cena se pohybuje od dvaceti do třiceti korun, někde můžete sehnat také dražší dvojbalení, u kterého máte jistotu, že je ovoce zralé.

Ingredience

  • avokádo
  • oblíbený tavený sýr
  • citrónová šťáva
  • sójová omáčka
  • pepř, sůl

Z avokáda odřízněte špičku, kde se nachází stopka. Dále ho rozřízněte na půl, vyjměte pecku a odstraňte slupku (ze zralého plodu by se měla pomalu odlupovat, a tak by loupání nemělo dělat problém). V misce ho rozmělněte vidličkou na roztíratelnou kaši. Smíchejte s taveným sýrem – stačí jeden až dva trojúhelníčky. Osolte, přidejte citrónovou šťávu, sójovou omáčku a pepř. Důkladně promíchejte. Citrónová šťáva je důležitá z toho důvodu, že dužina avokáda pak na vzduchu nebude tak rychle hnědnout. Podávejte k pečivu a zkonzumujte co nejdříve.

TIP! Pomazánka chutná výborně s plátkem šunky nebo nakrájenými rajčaty.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..