×
StudentMag

8 tipů, jak kreativně využít taveňák. Zkuste tradiční studentské recepty

FOTO: Tavený sýr
Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock.com

Taveňák nám zachraňuje život, když už jsme přejedení margarínem. Sice pořádně nevíme, co to vlastně ten tavený sýr je, se sýrem to ale moc společného asi nemá. Ať už je to cokoli, přinášíme vám 8 tipů, jak tohle bílé blátíčko kreativně využít.

1. (Pseudo)sýrový kuskus

Kuskus nasypejte do hrnce, přidejte jakékoli koření, nakrájenou zeleninu (pokud nějakou máte) a dva trojúhelníčky taveňáku. Mezitím si dejte v rychlovarné konvici vařit vodu. Kuskus zalijte tak, aby byla celá směs pod vodou, a dvě minutky míchejte. Hotovo!

2. Krémová čína

Tradiční recept studentské kuchyně. Vezměte obyčejné čínské nudle, zalijte je vroucí vodou, přidejte tavený sýr a zamíchejte. Výsledek bude spektakulární.

3. Plněná paprika

Zatímco vaši rodiče papriky plní mletým masem, vy si uděláte vlastně plnicí směs. Stačit vám bude balení taveňáku a strouhanka. Tyto dvě ingredience důkladně smíchejte, aby se vytvořilo krémovo-strouhankové těstíčko, naplňte jím papriky a dejte zapéct.

4. Sýrová pomazánka

Jasně, taveňák je takovou pomazánkou už sám o sobě. Kdybyste to ale chtěli hnát k dokonalosti, zalijte ho horkou vodou a přidejte k němu strouhaný eidam nebo nivu. Trochu promíchejte a počkejte, až se všechny sýry rozpustí. Mňam!

5. Sýrová omáčka

Výše popsaná sýrová pomazánka se dá skvěle použít i jako omáčka na těstoviny.

6. Sýrovo-smetanová pizza

Na pizzu se dnes dává kdeco: někdo na ni dokonce místo kečupu dává smetanu. Brr. My si uděláme takovou „smetanovou uno formaggi“. Kupte těsto, natřete na něj taveňák a přihoďte k tomu nějakou zeleninu, šunku nebo houby.

7. Krémové jednohubky

Krásně nazdobené jednohubky jsou přeceňované. Na pohled jsou sice hezké, ale než je donesete k ústům, stihne z nich polovina té nádhery popadat. Proto doporučujeme dát na kolečko rohlíku pouze polovinu trojúhelníčku taveňáku – a nerozmazávat! Ať to trochu vypadá. Spíchněte to párátkem a bude to dokonalé.

Chuťové rozmanitosti docílíte tím, že dáte na každé kolečko jinou příchuť taveňáku.

8. Smažák

Smažit se dají různé sýry od eidamu po hermoš, tak proč ne i taveňák? Strouhanka se na něm díky jeho lepkavosti krásně přichytí, takže ani nebudete potřebovat vajíčko. Doporučujeme obalovat spíš obdelníky než trojúhelníčky.

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..