Menu
StudentMag

5 receptů na letní syrové omáčky. Stačí rozmixovat a je hotovo

V letních pařácích přejde nejspíš i ty nejzapálenější patrioty na chuť na guláš se šesti. Vykašlete se na vaření a udělejte si studené omáčky – omáčky ze syrové zeleniny. Máme tipy na nejlepší kombinace.

Při výrobě syrových omáček stačí jen vybrat vhodné ingredience, strčit je do misky a pořádně rozmixovat. Některá zelenina při mixování pouští hodně šťávy, proto, aby nebyla omáčka moc vodová, je dobré do ní zamixovat i hrst semínek. Ozkoušená máme sezamová a slunečnicová semínka, výborná ale určitě budu i semínka slunečnicová nebo dýňová.

Pokud máte raději, když jsou v omáčce kousky zeleniny, a nechcete jíst něco, co konzistencí připomíná přesnídávku, rozmixujte jen část surovin, zbytek nakrájejte a do omáčky jen zamíchejte.

Omáčky si vždy můžete dle chuti dokořenit; zdá-li se vám, že samotná mixovaná zelenina bude chutnat mdle, přidejte do ní trochu chilli nebo kari.

K omáčkám doporučujeme těstoviny nebo rýži, některé se však dají konzumovat i samotné.

1. Rajčatová s chilli

Ingredience:

  • 3 až 5 rajčat
  • olivy
  • sezamová semínka
  • chilli

TIP! Rajčatová chilli omáčka skvěle poslouží i jako dip k nachos.

2. Detoxikační cuketová

Ingredience:

  • polovina cukety
  • půl stroužku česneku
  • slunečnicová semínka na zahuštění
  • sůl

3. Mrkvová s kari

Ingredience:

  • 3 až 4 mrkve
  • 1 rajče
  • sůl
  • kari
  • slunečnicová semínka

4. Španátová s avokádem

Ingredience:

  • dvě hrsti listů špenátu
  • 1 avokádo
  • sůl
  • pepř
  • kari

TIP! Pokud se vám bude omáčka zdát moc hustá a půjde špatně rozmixovat, nebojte se přidat trochu vody.

5. Svěží květáková

Ingredience:

  • půl hlávky květáku
  • půl bílého tofu
  • 2 lžičky citronu
  • sůl
  • pepř

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

5 receptů na letní syrové omáčky. Stačí rozmixovat a je hotovo