×
StudentMag

Nevíte, co udělat se zbytky brambor? Přinášíme 6 tipů, jak je využít

FOTO: Bramborák
Bramborové placky

Lámete si hlavu, co se zbytky brambor ze včerejšího oběda, a je vám líto je vyhodit? Pokud nechcete zbytečně plýtvat zbytky a svými financemi, podívejte se na pár tipů, jak si snadno a rychle připravit chutné recepty z brambor.

1. Bramborové placky

Nastrouhejte uvařené brambory, zasypejte je polohrubou moukou, přidejte vejce a špetku soli. Nejlépe rukama vypracujte hladké těsto, vyválejte a vykrojte placky. Ten, kdo si hlídá postavu, opeče placky na sucho v troubě či na pánvi. Hubeňouři ať si placky podlijí, nejlépe sádlem. Můžete je podávat na sladko, s marmeládou nebo povidly, či na slano, se sýrem a masem.

2. Selská omeleta

FOTO: Španělská omeleta

Zbylé brambory a cibuli osmažte na pánvičce na troše oleje. Až tak akorát zezlátnou, přidejte hrášek a kukuřici, do směsi rozklepněte dvě vejce, osolte a opepřete podle chuti. Nakonec zasypte nastrouhaným eidamem. Kečupem a majonézou konec konců také nic nezkazíte.

3. Bramborový salát na tisíc způsobů

FOTO: Bramborový salát

Tak tady se meze vaší fantazii opravdu nekladou. Nejlepší je použít brambory vařené ve slupce. Doplnit je můžete klasicky majonézou, vajíčky a zeleninou. Pokud chcete vyzkoušet něco méně obvyklého, přidejte k bramborám jemně nakrájenou cibuli, bazalku, olivy, rajčata a konzervu tuňáka v oleji.

4. Bramborové šišky s mákem

FOTO: Nudle s mákem

Vůbec to není tak složité, jak se zdá. Nastrouhané brambory smíchejte s vejcem, polohrubou moukou a špetkou soli. Vypracujte nelepivé těsto, z kterého vytvarujete šišky. Vhoďte je do vroucí vody a vařte přibližně sedm minut. Na ještě horké šišky nasypejte mák s cukrem a hlavně nezapomeňte na máslo.

5. Krokety

FOTO: Krokety s majonézou

Uvařené brambory rozmačkejte, zasypejte hrubou moukou, přidejte vejce, nastrouhaný sýr a sůl. Připravte se na to, že se trochu ušpiníte, těsto bývá lepivé. Vytvarujte kuličky a smažte je na dostatečném množství oleje.

6. Zapečená bramborová kaše

FOTO: Šťouchané brambory

Rozmačkané brambory nebo bramborovou kaši v tenké vrstvě dejte do vymaštěného pekáčku. Zasypejte strouhaným sýrem a slaninou, přikryjte druhou vrstvou kaše a zapečte v troubě do zezlátnutí. Přidat můžete také kysané zelí, které si pak rozhodně žádá špetku drceného kmínu.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..