×
StudentMag

Jak ušetřit na jídle? Naučte se vařit z brambor a luštěnin

Jak ušetřit na jídle, recepty z brambor
Zdroj: Shutterstock.com

O období studií na vysoké škole se říká, že jsou to ta nejlepší léta života, a tak není divu, že si je všichni chtějí pořádně užít. I díky tomu má spousta mladých v tomto období také permanentně hluboko do kapsy. Jak ušetřit peníze, aniž byste si museli odpírat zábavu? Zkuste ušetřit na jídle!

První, co většinu z nás asi napadne při otázce, jak ušetřit na jídle, je zkrátka ho levně nakoupit. Všemožné slevy a akce se na nás ze supermarketů jen valí a samozřejmě se díky nim dá na jídle hodně ušetřit, ovšem při nakupování je důležité zachovat chladnou hlavu.

Napište si nákupní seznam

V supermarketech dobře vědí, že lidem se často při nakupování ze všech těch barevných transparentů rozzáří oči a nakoupí víc než potřebují. Před nákupem si proto vždy napište seznam toho, co skutečně potřebujete. Ve slevách pak můžete nakoupit ve větším množství trvanlivé věci, které často používáte, ovšem i to si raději naplánujte tak, že si předem prohlédnete letáky a nákup si sepíšete.

Jak ušetřit za jídlo při nakupování

Další osvědčenou radou je, že se nevyplatí chodit nakupovat hladoví. U nakupovaných výrobků pak nehlídejte jen cenu, ale prohlédněte si i složení – na nejdelší dobu vás zasytí potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny.

Také se nevyhýbejte značkám obchodních řetězců. Mnohdy sice vypadají jako to nejhorší, co můžete v obchodě najít, ale zkuste porovnat složení s nějakým značkovým výrobkem – budete překvapeni, že často se nijak významně neliší.

Jak ušetřit na mase

Snad nejvýrazněji se dá ušetřit na mase, jelikož většina lidí za něj utratí nejvíce peněz. Možná vás překvapí, že levněji než v supermarketu jej můžete pořídit u řezníka. Pokud chcete ušetřit, nahraďte drahé hovězí levnějším kuřecím či krůtím. Co se týče skladování, ještě předtím než maso dáte do mrazáku, rozporcujte ho na menší kousky, abyste při mohli vždy rozmrazit je tolik, kolik je nutné.

Jak ušetřit při vaření

Jelikož maso patří k těm nejdražším potravinám, nemusíte ho mít každý den. Naopak je výhodnější vařit z brambor, které jsou levnější. Například taková brambora s trochou másla upečená v alobalu vás určitě nadchne. Také využívejte výživné luštěniny, například čočku.

Studentskou klasikou jsou samozřejmě špagety na libovolný způsob. Pokud vás už omrzely ty s kečupem, ozvláštněte je česnekem, oregánem či jinými bylinkami. Hledejte si recepty na bezmasá jídla a na dobré polévky či pomazánky. Staré pečivo využijte například na topinky.

Levné a zdravé jídlo

Někdy se nám může zdát, že si musíme vybrat – buď budeme jíst zdravě, anebo levně. Nemusí to však být pravda. Pokud si chcete dopřát zeleninu, nakupujte vždy tu sezónní, která bývá levnější. Existuje i spousta surovin, které jsou zdravé a levné a mnoho lidí je při vaření vůbec nevyužívá – najděte si například pár receptů z pohanky, kuskusu či sóji.

Do práce nebo do školy si raději udělejte vlastní svačinu, než abyste si někde kupovali balené bagety, které obvykle nemají zrovna nejzdravější složení. Budete tak vědět, co jíte, a ještě vás to vyjde levněji.

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..