Menu
StudentMag
Studentský život

8 věcí, které byste měli vyzvědět od maminky, než si začnete sami vařit

Na co jsou jednotlivé druhy mouky? A co je to jíška? Pokud nechcete jíst do konce života špagety a máte chuť na nějakou tradiční českou omáčku, nastal čas zjistit, z čeho se vlastně dělá.

1. Hladká, hrubá, polohrubá… K čemu je která?

Hladká mouka se používá například na kynutá těsta, protože se po upečení ani pro zpracovávání nedrobí. Využívá se i při vaření: potřebujete ji třeba na přípravu jíšky nebo bešamelu a obvykle se z ní dělají i palačinky.

Polohrubá mouka se používá na nekynutá těsto: například na perník, bábovku a podobně.

Hrubá mouka je vhodná na vařená jídla, jako jsou těstoviny, knedlíky a tak dále.

2. Co to je jíška a k čemu je?

Jíška je to, co dělá z polévek a omáček něco víc něž jen kořeněnou vodu. Připravuje se z tuku a mouky a slouží jako zahušťovací prostředek.

Do rozehřátého tuku se jednoduše vmíchá mouka a praží se, dokud nezmizí chuť syrové mouky. Hotová jíška se zalije vodou i mlékem (podle receptu, o který se pokoušíte) a měla by se ještě alespoň dvacet minut vařit, aby byla stravitelnější.

3. Z čeho se dělá omáčka?

Základem většiny tradičních omáček je právě jíška. Poté, co si ji připravíte, se do ní za stálého míchání a ideálně po částech přilévá tekutina – čím opatrněji, tím méně hrudek vám v omáčce vznikne.

Jako základ omáček se také často používá osmažená cibulka. Ta se všelijak okoření a nato se do ní přidá jíška.

4. A z čeho polévka?

Základ polévky se obvykle dělá stejně jako u omáček. Potom už se příprava liší podle konkrétního receptu: buď se přidává nakrájená zelenina, nebo se rozmixuje a podobně.

5. Jak smažit, aby mi to neprskalo?

Zkuste na pánev před nalitím oleje trochu posypat solí, olej by pak prskat neměl (nebo ne tolik).

6. Jak to udělat, aby se mi rýže nerozvařila?

Hodně záleží na typu a kvalitě rýže, kterou vaříte. Někdo radí do vody, v níž rýži vaříte, přilít trochu mléka. A pokud to s vařením rýže myslíte vážně a nemůžete bez ní žít, doporučujeme rýžovar.

7. V jaké fázi mám otočit palačinku, aby se mi neroztrhla?

Počkejte, až bude propečená i horní strana; neměla by na ní zůstat žádná nebo skoro žádná syrová místa. Potom palačinku opatrně podeberte plochou obracečkou.

8. Jak oddělit žloutek od bílku?

Všichni jsme viděli naše maminky, kterak žloutek přehazují s jedné půlku skořápky do druhé. Pokud vám to nepůjde tímhle způsobem, vezměte si na pomoc pet lahev.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

8 věcí, které byste měli vyzvědět od maminky, než si začnete sami vařit